
De afgelopen tijd stond de provincie Drenthe voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI). Dat ze ermee aan de slag moesten, was duidelijk. Maar wat precies? En vooral: hoe? Wij hielpen de provincie om clever te worden met AI. In een langlopend traject werkten we samen aan AI-geletterdheid voor de hele organisatie. Met een mooi resultaat: eind 2025 zijn al 450 van de 600 medewerkers getraind in AI — een stevige basis voor de toekomst!
De vraag: Hoe maak je een “hele provincie” AI-geletterd?
Een grote verandering begint met een goed gesprek. Begin 2024 gingen we in gesprek met Ernst Wallinga, programmamanager digitalisering bij de provincie Drenthe. “We moeten iets doen met AI, maar hoe?” was de prangende vraag. Al snel werd het duidelijk dat de provincie meer wilde dan alleen oppervlakkige kennis. Ze wilden zowel hun medewerkers als burgers informeren over de kansen en risico’s van AI, en ze wilden dit veilig en verantwoord doen. Met de nieuwe EU AI-wetgeving die per februari 2025 van kracht zou gaan was het ook van belang om ambtenaren te trainen in het gebruik van AI. En zo werd het plan gesmeed: een reeks AI-trainingen, met de ambitie om een van de voorlopers te worden.
De oplossing: AI Summerschool en Trainingsprogramma
In augustus 2024 lanceerden we een AI-pilot waar medewerkers zich vrijwillig voor konden inschrijven. Om aan de behoeften van verschillende afdelingen te voldoen, ontvingen beleidsmakers, politici en administratieve medewerkers specifieke informatie die voor hen relevant was. Zo begon de AI-summerschool in kleine groepjes.

In september 2024 vond de officiële kick-off plaats in de Statenzaal. Hier werden medewerkers geïnformeerd over het programma, waarna ze zelf konden beslissen of ze zich wilden inschrijven voor de wekelijkse trainingen. Gedurende de vijf weken daarna, telkens twee uur per week, kregen deelnemers theorie en praktijkoefeningen die ze direct konden toepassen in hun werk. Belangrijk was dat er niet alleen aandacht werd besteed aan technische aspecten, maar ook aan ethiek en veiligheid. Iets wat, met name voor overheidsorganisaties, een essentieel onderdeel is.
“Het doel is helder: de gehele provincie Drenthe vaardig maken met AI, zodat het werk van medewerkers makkelijker, efficiënter en leuker wordt.”
De structuur van de trainingen zag er als volgt uit:
- Week 1: Introductie en basiskennis van AI
- Week 2: Geavanceerd prompting en hands-on oefeningen
- Week 3: Ethiek, integriteit en verantwoord innoveren
- Week 4: Data-analyse en visuele communicatie met AI
- Week 5: Persoonlijke AI-strategie en implementatie
Het resultaat: Van scepticisme naar enthousiasme
Sinds de start van het programma heeft bijna de helft van de ambtenaren van de provincie Drenthe kennisgemaakt met AI. Door hun nieuwe vaardigheden kunnen ambtenaren nu bijdragen aan een toekomstbestendig beleid, gebaseerd op een goed begrip van de mogelijkheden en risico’s van AI. Dit succes heeft geleid tot een wachtrij voor de volgende trainingen. In oktober werden er zelfs extra sessies georganiseerd om aan de groeiende vraag te voldoen.
“Ik ging van zeer sceptisch naar ambivalent tot zeer positief.” – beleidsmedewerker Provincie Drenthe
De deelnemers beoordeelden de cursus met een gemiddelde score van 4,8 op 5. Wat vooral opviel was hoe een aantal medewerkers aanvankelijk sceptisch waren, maar gedurende de cursus steeds positiever werden. Een deelnemer zei zelfs: “Ik ging van sceptisch naar ambivalent naar zeer positief.”
De toekomst: AI voor iedereen binnen Provincie Drenthe
Het programma blijft zich uitbreiden met nieuwe trainingen die gericht zijn op specifieke teams, dagtrainingen met AI-updates, en technische trainingen voor meer geavanceerde gebruikers. Het doel is helder: de gehele provincie Drenthe vaardig maken met AI, zodat het werk van medewerkers makkelijker, efficiënter en leuker wordt. Tot nu toe gaat dat helemaal volgens plan, want aan het einde van 2025 heeft Drenthe al meer dan 450 van de 600 medewerkers getraind!
Provincie Drenthe zet hiermee een belangrijke stap naar de toekomst, en fungeert als voorbeeld voor andere overheidsorganisaties die willen innoveren op een verantwoorde en veilige manier.
Ook AI training voor jouw overheidsorganisatie?
Wij enthousiasmeren jouw team om efficiënter te werken met ChatGPT en andere AI-tools. Inmiddels hebben we hier meer dan 6000 professionals in getraind, zowel incompany als op open inschrijving. Gemiddeld worden deze trainingen geëvalueerd met een 9. Meer weten? Lees hier alles over AI trainingen en lezingen voor overheidsorganisaties.